torsdag den 29. november 2012

Kært barn har mange navne - framing af betalingsringen

nøgleord: valensframing, issueframing, re-framing, miljøring, betalingsring, trængselsring, trafikring. 

De fleste kan huske regeringens forslag om at opføre en trafikring rundt om København. Forslaget var heftigt debatteret i starten af 2012, men blev endelig lagt i graven i slutningen af februar.
Undervejs blev forslaget vinklet, indpakket og omdøbt mange gange.
Forslaget blev første gang præsenteret som et punkt i regeringens plan 'Fair forandring'. Regeringen kaldte selv planen for en 'betalingsring' (pudsigt nok).

For at undgå forvirring er den akademiske terminologi nedenfor oversat til dagligt sprog.

Valensframing = at indpakke
Issueframing = at vinkle
Re-framing = at omdøbe

Lad os starte med den politiske vinkel. Regeringen fremsatte, som nævnt, forslaget som et punkt i deres plan for fremtidig politik. København skulle omkredses af kontrolposter, hvor man skulle betale et beløb for at passere ind i midtbyen. Forslaget skulle tilvejebringe midler, som skulle investeres i lavere billetpriser i offentlig transport, men i stedet for at sige; "vi skal bruge pengene", blev debatten vinklet til at handle om miljøet. Ringen skulle derigennem opmuntre folk til at benytte den offentlige trafik, eller til at samles i køreordninger i færre biler, hvilket ville nedbringe trængsel og dermed udstødningsgasser.
Denne type framing (vinkling) er en daglig øvelse i dansk politik, og bruges til at strømline aktuelle issues med en politisk strategi. At skåne miljøet er således i tråd med regeringens langsigtede principprogram, og vinklingen giver derfor god langsigtet mening. Såfremt forslaget var blevet vedtaget, ville vinklingen sikre konsistens med fremtidig politik, og konsistens signalerer troværdighed.

Regeringens forslag blev mødt med modstand, og oppositionen vinklede prompte forslaget negativt. En betalingsring var i effekt en skjult skat, som ville gå ud over erhvervslivet i hovedstaden og ramme pendlere på realindkomsten. Desuden blev det anfægtet om en betalingsring overhovedet ville have den tilsigtede effekt (mindre trafik). Denne vinkel var tydeligvis mere effektfuld end regeringens "miljø-frame".

Hvad med indpakningen af forslaget? 'Betalingsring' var ganske enkelt et skidt begreb, da ordet ubevidst udløser negative referencerammer: Betalinger er lig udgifter, udgifter skiller os fra vores penge og begrænser vores månedlige rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er lig økonomisk frihed. Udgifter begrænser dermed vores økonomiske frihed. Indpakningen gøres kun ringere af, at den ikke var i tråd med regeringens vinkel: Miljøet. Regeringen forsøgte uden held at omdøbe framen, og derfor hed betalingsringen pludselig 'miljøring', 'trafikring' og 'trængselsring'. Problemet er bare, at re-framing er umådeligt vanskeligt, og kræver som minimum, at man er standhaftig: Det var regeringen ikke, og de gjorde det nemt for oppositionen - bl.a. via korrekt vinkling og sprogbrug - at mobilisere modstand til forslaget.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar